Lady Gaga si prevzala mierovú cenu Yoko Ono

10.10.2012 Celý región

Reykjavík 10. októbra (TASR) - Americká popová hviezda Lady Gaga dostala v utorok na ceremónii na Islande mierovú cenu od Yoko Ono.

Mierová aktivistka Yoko Ono uviedla, že ocenenie LennonOno Grant for Peace, udeľované v mene jej zosnulého manžela Johna Lennona, patrí speváčke za spojenie popularity s aktivizmom a zmenu "mentálnej mapy" sveta.

"Lady Gaga má postavenie jednotky ako speváčka-skladateľka," povedala Ono pre Televíziu Reuters. "A keď ste jednotka, nechcete sa vystavovať riziku. No ona to urobila."

Lady Gaga si na podujatí v Reykjavíku prevzala cenu v tvare dielika skladačky spolu s finančnou dotáciou s tým, že ju daruje Nadácii AIDS Eltona Johna. Podľa vlastných slov bude pokračovať v "súcitnej komunikácii so svetom a jeho lídrami" a ocenenie venuje "posilneniu postavenia mladých po celom svete".

"Buďte súcitní v cynickom veku," dodala Gaga, ktorá nastúpila úspešnú kariéru debutovým albumom The Fame (Sláva) v roku 2008.

Minulý mesiac na podujatí v New Yorku udelila Yoko Ono svoju cenu mieru členkám ruskej skupiny Pussy Riot, ktoré odsúdili na dva roky väzenia za "punkovú modlitbu" v hlavnej moskovskej katedrále. Cenu za tri mladé ženy prevzal manžel jednej z nich.

K tohtoročným oceneným patria tiež mierová aktivistka Rachel Corrieová, zabitá v pásme Gazy v roku 2003, spisovateľ John Perkins a zosnulý novinár Christopher Hitchens.
 
 
 
 
 

Vyberte región